Παιδιατρική εργοθεραπεύτρια με εκπαίδευση στην μέθοδο της αισθητηριακης ολοκλήρωσης
Η Ανατολή Βάλβη γεννήθηκε το 1984 στον Πειραιά όπου κατοικεί μόνιμα με την οικογένειά της. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο αγοριών.
Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας , του ΑΤΕΙ της Αθήνας και κάτοχος άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος.
Εξασκεί το επάγγελμα του εργοθεραπευτή από το 2005 με ειδίκευση στην παιδιατρική εργοθεραπεία. Έχει συνεργαστεί με κέντρα ειδικών θεραπειών παρέχοντας υπηρεσίες εργοθεραπείας, αλλά και ως συντονίστρια ομάδων ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα κατασκηνώσης, συνοδεύοντας άτομα με κινητικές δυσκολίες (2003-2015), σε κατ´ οίκων συνεδρίες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας και αυτονομίας καθώς και την εκπαίδευση των γονέων. Έχει εργαστεί ως σύνοδος παράλληλης στήριξης σε παιδί με ΔΕΠ-Υ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια στη μέθοδο της αισθητηριακής ολοκλήρωσης SI (2010) καθώς έχει εκπαιδευτεί στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση της δυσγραφίας, στη μέθοδο δομημένης εκπαίδευσης TEACCH, στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης (Portage), στο Floortime.
Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια για την χορήγηση αξιολογητικών εργαλείων όπως VMI, DVTP-2, movement assessment battery for children-Movement ABC-2. Έως σήμερα λαμβάνει συνεχή επιμόρφωση. Ενδεικτικά έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με θέμα «Εφαρμογή Στρατηγικών Αισθητηριακής επιβοήθησης σε παιδιά με Διάσπαση Προσοχής»,
« Προηγμένη παρέμβαση για την ιδεαστική πράξη. Από τις δυνατότητες έως τις επιτελικές λειτουργίες», «Δυσγραφία, προγραφικές κ γραφοκινητικές δεξιότητες» κ.α.
Δημιουργεί υλικό και συγγράφει άρθρα που αφορούν την εξειδίκευσή της και δημοσιεύονται στη σελίδα του κέντρου ¨Θεραπαιζοντας¨ που τελεί επιστημονική υπεύθυνη- εργοθεραπεύτρια και συνιδιοκτήτρια από το 2015.
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην οικογενειακή-συστημική ψυχοθεραπεία. Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες και ζευγάρια
Η Δήμητρα Δουβλετή γεννήθηκε το 1982 στην Κοζάνη. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών. Είναι ψυχολόγος, αριστούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το ενδιαφέρον της για τις ανθρώπινες σχέσεις την οδήγησε στη Συστημική- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, στην οποία και εκπαιδεύτηκε στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υπαρξιακής Συστημικής Προσέγγισης «Αντίστιξη» στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τα εκπαιδευτικά Προγράμματα «Συστημική σκέψη και Θεραπευτική Πράξη», Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Θεραπεία Οικογένειας, εποπτεία Συστημικών Ψυχοθεραπευτων και Γενεόγραμμα. Έκτοτε, ανανεώνει συνεχώς τις γνώσεις και τις ψυχοθεραπευτικές της δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή της σε σεμινάρια, ημερίδες και ομάδες εποπτείας που προάγουν κυρίως τη συστημική σκέψη.
Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (ΔΥΠ /4322, περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ), τακτικό μέλος του ΣΕΨ και της ΕΛΕΣΥΘ.
Παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες (ατομική ψυχοθεραπεία, θεραπεία ζεύγους και συμβουλευτική γονέων) και παράλληλα συντονίζει ομάδες παιδιών και εφήβων.
Έχει εκπαιδευτεί στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία και στις διαταραχές Άγχους και Κατάθλιψης και έχει λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στη θεωρία του Πρωταρχικού Δεσμού , στις αφηγηματικές τεχνικές στη θεραπεία και στο Πένθος. Έχει ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ειδίκευση στη Θεραπεία Ζεύγους στο Λόγω Ψυχής– Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία
Επιπλέον, έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Αξιολόγηση και Αποκατάσταση Μαθησιακών Διαταραχών (Διαταραχή της Ανάγνωσης, της Γραπτής Έκφρασης και των Μαθηματικών) στις οποίες έχει εκπαιδευτεί στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού και Εφήβου.Έχει εκπαιδευτεί επίσης σε ψυχομετρικα εργαλεία, όπως Αθηνά Τεστ, Wisc III, dtla-3 μαθησιακής επάρκειας, Λατώ κριτήριο Γλωσσικής Επάρκειας, Κριτήριο Μαθηματικής Επάρκειας Θεσσαλονίκης κ.α.
Χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο στη δουλειά της με τα παιδιά και τους εφήβους (Εκπαίδευση στις βασικές αρχές της Παιγνιοθεραπείας). Έχει εκπαιδευτεί επίσης στις Γνωστικές Τεχνικές για τον Αυτισμό και στο Παιδικό Ιχνογράφημα.
Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικά κέντρα παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολόγου και με ιδιωτικά σχολεία στην Αθήνα, όπου χορηγεί διαγνωστικά τεστ και πραγματοποιεί ενημερωτικές ομιλίες για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Παίρνει μέρος σε ερευνητικές δραστηριότητες και συγγράφει επιστημονικά άρθρα με θέματα που αφορούν στη συντροφική σχέση, την ανάπτυξη του παιδιού, τις ανθρώπινες σχέσεις κ.ά.
Ασκεί το επάγγελμα στο Κέντρο Ειδικών θεραπειών «Θεραπαίζοντας» στο Πέραμα Αττικής , όπου είναι ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη του χώρου.
Λογοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στις αναπτυξιακές διαταραχές
Η Ευθυμία Αρμουτσή είναι απόφοιτος του τμήματος Λογοθεραπείας από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Αττικής το 2017 και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή. Η πτυχιακή της εργασία με θέμα «Γραμματική ενημερότητα και σχολική ετοιμότητα: Η αξιολόγηση των αφηγηματικών δεξιοτήτων υπό το πρίσμα της δομικής αφηγηματολογίας» παρουσιάστηκε ως προφορική ανακοίνωση στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λογοθεραπείας του Συλλόγου Λογοθεραπευτών-Λογοπαθολόγων Ελλάδας (ΣΕΛΛΕ) και το 2019 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λογοθεραπείας παρουσιάζοντας Poster με θέμα «Προσεγγίζοντας τη Γλωσσική Διαταραχή: Η διερεύνηση του γνωστικού εύρους των λογοθεραπευτών μέσω της κλινικής πρακτικής» ως μέλος της Ειδικής Ομάδας Ενδιαφέροντος Αναπτυξιακών Διαταραχών του ΣΕΛΛΕ.
Παράλληλα με την πρακτική της άσκηση εργάστηκε ως συνοδός Παράλληλης Στήριξης σε παιδί Γυμνασίου με σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές. Στο τέλος των ακαδημαϊκών σπουδών της συμμετείχε ως εθελόντρια στον Μη κερδοσκοπικό Οργανισμό «Φροντίδα» παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς και σε ενήλικες με νευρολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές.
Στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και κύκλο εκπαιδεύσεων, αποκτώντας εξειδικευμένες γνώσεις για το κλάδο της Λογοθεραπείας, μεταξύ των οποίων αποτελούν: η παρακολούθηση κύκλων εποπτειών, η εκπαίδευση ως Συνοδός Παράλληλης Στήριξης, το πρωτόκολλο σχολικής αξιολόγησης ΠΛΑΣΗ, η βασική κατάρτιση στο PECS, η μέθοδος TEACCH, το γλωσσικό σύστημα MAKATON, το Greenspan Floortime, το Lego Based Therapy.
Από το 2017 έχει συνεργαστεί ως λογοθεραπεύτρια με ιδιωτικά κέντρα ειδικών θεραπειών για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς και σε κέντρο ημέρας-πρώιμης παρέμβασης.
Λογοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακό στη Νευροεπιστήμη της Εκπαίδευσης
Αποφοίτησε από το Τμήμα Λογοθεραπείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας (Πρώην Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πατρών) το 2015. Παράλληλα με τη φοίτησή της στο Τμήμα Λογοθεραπείας, συμμετείχε σε παγκόσμια Summer Schools εξειδικευμένα για φοιτητές λογοθεραπείας. Η πτυχιακή της εργασία, με θέμα «Εφαρμογή της εφαρμογής JabTalk ως μέσο εναλλακτικής επικοινωνίας σε κλινήρη ενήλικα με διάχυτη κρανιοεγκεφαλική κάκωση» παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λογοθεραπείας το 2016 καθώς και στο 30th World Congress of IALP (International Association of Logopedics and Phoniatrics) την ίδια χρονιά.
Στη συνέχεια, παρακολούθησε πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων σχετικά με τον κλάδο της λογοθεραπείας. Αναλυτικότερα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την θεραπευτική παρέμβαση στον τραυλισμό, στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (π.χ. TEACCH, PECS, Social Stories), στην απραξία και σε γλωσσικές διαταραχές, όπως ειδική γλωσσική διαταραχή. Ακόμη, κατέχει πιστοποιητικό επάρκειας στη χορήγηση και βαθμολόγηση της Διαγνωστικής Εξέτασης της Βοστώνης.
Από το 2015 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως λογοθεραπεύτρια με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Το 2020 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο «Νευροεπιστήμη της Εκπαίδευσης». Η διπλωματική της εργασία έχει τίτλο «Η Νευροαπεικόνιση του Τραυλισμού» και παρουσιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο – 1ο Διεθνές Συνέδριο Λογοθεραπείας το Μάιο του 2021.
Λογοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στον αυτισμό
Η Ελένη Ευθυμίου είναι απόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι Πατρών, κάτοχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή. Ειδικεύεται στον αυτισμό και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου: ‘M.Ed. Special Education: Autism (Children)’ του Πανεπιστημίου του Birmingham. Η διπλωματική της εργασία και το επιστημονικό της ενδιαφέρον βασίζονται στη δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων κατάλληλα προσαρμοσμένων στις επικοινωνιακές ανάγκες του παιδιού στο φάσμα του αυτισμού, μέσα από τα οποία δημιουργείται κίνητρο για αλληλεπίδραση και αμοιβαία χαρά.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την αποκατάσταση των διαταραχών ομιλίας και διαταραχών φώνησης και της ενίσχυσης των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Πιο συγκεκριμένα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στο πρόγραμμα Attention Autism™, έχει βασική εκπαίδευση στην Εντατική Αλληλεπίδραση-Intensive Interaction, ενώ έχει επίσης παρακολουθήσει το Μοντέλο SCERTS® και το Greenspan Flootime Approach™.
Παράλληλα έχει πιστοποίηση επιμόρφωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τίτλο «Μαθησιακές Δυσκολίες: Αξιολόγηση και Στρατηγικές Παρέμβασης» και «Διαπαιδαγώγηση στην παιδική και εφηβική ηλικία». Από το 2014, έχει συνεργαστεί με κέντρα ειδικών θεραπειών αναλαμβάνοντας παιδιά και εφήβους με δυσκολίες ομιλίας, επικοινωνίας και λόγου. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση και δημοσιεύσεις σχετικές με τις διαταραχές φώνησης.
Λογοθεραπευτής με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή
Ο Νίκος Μπουρμπουδάκης είναι πτυχιούχος του τμήματος Λογοθεραπείας Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας, κάτοχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, MEd” στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο έλαβε υποτροφία λόγω βαθμολογίας.
Στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης, και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής του πορείας παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν την αντιμετώπιση των αρθρωτικών και φωνολογικών διαταραχών, την αντιμετώπιση των διαταραχών επικοινωνίας και λόγου, την αντιμετώπιση των διαταραχών φώνησης, τη σχολική ψυχολογία, τα εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, την αντιμετώπιση της ειδικής γλωσσικής διαταραχής και αξιολόγηση και αποκατάσταση ασθενών με στοματοφαρυγγικές δυσφαγίες.
Στα πλαίσια της κλινικής και πρακτικής του άσκησης έχει απασχοληθεί σε διάφορες δομές. Μερικές από αυτές είναι το ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας, το Π.Α.Α.Π.Α.Η.Κ και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ (Παγκράτι).
Από το 2016 εργάζεται σε ειδικά σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, λύκεια) έχοντας έρθει σε επαφή με παιδιά ηλικίας 4-21 ετών, κάνοντας ατομικές θεραπείες κυρίως σε παιδιά με νοητική στέρηση, σύνδρομα, εγκεφαλική παράλυση, αρθρωτικές και φωνολογικές διαταραχές, καθυστέρηση ομιλίας και αναπτυξιακές διαταραχές. Παράλληλα έχει εργαστεί και σε κέντρα ειδικών θεραπειών και παρέχει τις υπηρεσίες του σε παιδιά και εφήβους.
Λογοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στον αυτισμό
Η Ιωάννα Χαρίτου, είναι απόφοιτη του τμήματος Λογοθεραπείας ΑΤΕΙ Ηπείρου και αυτό το διάστημα ολοκληρώνει τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC).
Στα πλαίσια της δια βίου της εκπαίδευσης, και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής της πορείας, έχει λάβει σημαντικό πλήθος εκπαιδεύσεων μεταξύ των οποίων είναι: Αρχές δομημένης εκπαίδευσης (TEACCH), Εναλλακτική επικοινωνία Μakaton, Σύστημα επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων (PECS), σε γλωσσικές διαταραχές, όπως ειδική γλωσσική διαταραχή, Εκπαίδευση και θεραπευτικές προσεγγίσεις σε παιδιά με αυτισμό και σύνδρομο Asperger και ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων: Εισαγωγή στο Ψυχοπαιδαγωγικό-Θεραπευτικό πρόγραμμα Friends ‘play.
Από το 2012, παρέχει τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικών θεραπείων, σε κέντρα ημέρας καθώς και σε ειδικά σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό), παρέχοντας σύνεδριες σε παιδιά που παρουσιάζουν διαταραχές αυτιστικού φάσματος, ΔΕΠ-Υ, διαταραχές λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας. Επίσης, εργάζεται ως συνοδός παράλληλης σε παιδιά με Δ.Α.Φ. και έχει εργαστεί και ως συνοδός σε κατασκηνωτικά προγράμματα με ΑμEA.
Εργοθεραπευτρια με εκπαίδευση στην αισθητηριακή ολοκλήρωση
Η Κωστοπούλου Δανάη είναι απόφοιτος του τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας.
Το 2011 εισήχθη στο τμήμα Εργοθεραπείας, απ’ όπου αποφοίτησε και ξεκίνησε να εξασκεί το επάγγελμα του Εργοθεραπευτή. Εργάζεται σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών όπου παρέχει υπηρεσίες Εργοθεραπείας σε παιδιά και εφήβους, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Στα πλαίσια της κλινικής και πρακτικής της άσκησης έχει απασχοληθεί σε δομές ψυχικής υγείας και αποκατάστασης όπως: στο «Αιγινήτειο Νοσοκομείο» σε Προεπαγγελματικά Εργαστήρια ατόμων με Χρόνιες Ψυχικές Παθήσεις, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάσταση (ΕΚΑ), στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αιγάλεω και στο Κέντρο Ημέρας για το Παιδί «Το Λιθαράκι» του Νοσοκομείου «Παν. & Αγλ. Κυριακού».
Μέχρι σήμερα λαμβάνει συνεχή σεμιναριακή επιμόρφωση και φοιτά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της προγράμματος στην Ειδική αγωγή και Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει εξειδικευτεί στη μέθοδο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, στη μέθοδο Εναλλακτικής Επικοινωνίας “PECS” I – III, στη μέθοδο δομημένης εκπ/σης “TEACCH”, στην Αξιολόγηση και Αντιμετώπιση της Δυσγραφίας, στις «Κοινωνικές Ιστορίες» Faherty, στο “Floortime”, στην προσέγγιση CO-OP, στην Κινητική Αξιολόγηση “Peabody Developmental Motor Scalew 2”, στην Αξιολόγηση και Αντιμετώπιση Διαταραχών Σίτισης «Feeding Therapy» κ.ά
Εργοθεραπευτρια με εκπαίδευση στην αισθητηριακή ολοκλήρωση
Η Χαλδαιοπουλου Νικολέττα είναι εργοθεραπεύτρια, απόφοιτη του ΤΕΙ Αθήνας. Συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «cognitive systems» (μελέτη γνωστικών συστημάτων, τεχνητή και ανθρώπινη νοημοσύνη) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και στο γνωστικό συμπεριφορικό δράμα (CBD). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την εφαρμογή της αισθητηριακής ολοκλήρωσης σε παιδιά με ΔΑΦ, ΔΕΠ-Υ και Δυσπραξία και δυσκολίες σίτισης. Ακόμα, έχει συμμετάσχει σε 9 μήνα σεμινάρια σχετικά με την σχολική ψυχολογία και την ειδική αγωγή.
Έχει ολοκληρώσει την πρακτική της στο 9 ειδικό σχολείο Αθηνών, στο Ασκληπιείο Βούλας στο τμήμα της αποκατάστασης ενηλίκων καθώς και στην ΕΛΕΠΑΠ, στο τμήμα εργοθεραπείας και στο τμήμα Υποστηρικτικής Τεχνολογίας. Από το 2016 εργάζεται ανελλιπώς σε κέντρα ειδικής αγωγής.
Η φιλοσοφία της πρακτικής της έχει επηρεαστεί από την εντατική αλληλεπίδραση, την αισθητηριακή ολοκλήρωση σε συνάρτηση με τα Έργα παιδικής ηλικίας. Βασικός πυρήνας της πρακτικής της είναι η διερεύνηση του ξεχωριστού τρόπου μέσω του οποίου μαθαίνει ένα παιδί και η ακολουθία αυτού του τρόπου για ενίσχυση της μάθησης.
Ειδική παιδαγωγός με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή
Η Θεοδοσία Κροντήρη είναι ειδική παιδαγωγός απόφοιτη του τμήματος Φ.Π.Ψ, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Έχει ολοκληρώσει ετήσια επιμόρφωση πάνω στη Σχολική Ψυχολογία καθώς και στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση Συνοδών Παράλληλης Στήριξης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ακόμη, έχει πιστοποιηθεί από το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών για τη Γραφή Braille. Επιπρόσθετα, έχει παρακολουθήσει την ετήσια εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τέλος, έχει επιμορφωθεί πάνω στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ABA) από το μη κερδοσκοπικό σωματείο Μονορόδι.
Το παρόν διάστημα παρακολουθεί το Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη ΔΕΠΥ που υλοποιείται από τη Μονάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ.
Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί ως παράλληλη στήριξη και συνεργάζεται με κέντρα ειδικής αγωγής και κέντρο διημέρευσης ΑμεΑ για παιδιά και ενήλικες με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
Ψυχολόγος, ειδική παιδαγωγός με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες και στην ειδική αγωγή
Η Κρυσταλία Μύτη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύτηκε στην Ειδική Αγωγή και τις Μαθησιακές Δυσκολίες παρακολουθώντας πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμη, ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθησιακές Δυσκολίες: Αξιολόγηση και Στρατηγικές παρέμβασης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το πρόγραμμα «Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει παρακολουθήσει στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης το τετράμηνο πρόγραμμα «Βασικές αρχές στη Φροϋδική Θεωρία και Κλινική» και το εργαστήριο σε συνέδριο της ΕΛΨΕ «Εμπλουτισμένη συστημική προσέγγιση: Βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την κλινική πρακτική». Το παρόν χρονικό διάστημα συμμετέχει στο πρόγραμμα ειδίκευσης Διάγνωση Παιδιών μέσα από τη Συστημική οπτική SANE – System Attachment Narrative Encephalon στο Λόγω Ψυχής – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία.
Έχει εκπαιδευτεί στα ψυχομετρικά εργαλεία αξιολόγησης γνωστικών λειτουργιών και δείκτη νοημοσύνης WPPSI – III (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence) για παιδιά ηλικίας 2 ετών και 6 μηνών έως 7 ετών και 7 μηνών, WISC – III (Wechsel Intelligence Scale for Children) για ηλικίες παιδιών 6 έως 16 και WAIS – IV (Wechsel Adult Intelligence Scale) για μεγαλύτερους έφηβους και ενήλικες. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί στο τεστ ευφυΐας Raven’s Progressive Matrices (Τεστ Προοδευτικών Πινάκων Raven) που αποτελείται από ένα σύνολο μη λεκτικών δοκιμών σε άτομα από 5 ετών έως και ενήλικες και χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και στο Παιδικό Ιχνογράφημα.
Στα πλαίσια της κλινικής πρακτικής άσκησης ως ψυχολόγος και της εθελοντικής της εργασίας έχει απασχοληθεί στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού», στο 1ο Ειδικό σχολείο Κορυδαλλού και στο Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) στο πρόγραμμα «Ζήσε χωρίς εκφοβισμό» («Live Without Bulling») ως διαδικτυακή σύμβουλος σε ζητήματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και με συμμετοχές σε ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία.
Σήμερα, εργάζεται σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών όπου παρέχει υπηρεσίες αξιολόγησης και αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών και δυσλεξίας, συμβουλευτικής σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτικής γονέων όπου πλαισιώνεται από την απαραίτητη επαγγελματική εποπτεία.
Έχει παρακολουθήσει εύρος σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων και συνεχίζει ανανεώνοντας και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις της εξελίσσοντας την επαγγελματική ιδιότητα του ψυχολόγου.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Σωματικής προσέγγισης. Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης.
Η Ελπίδα Γεωργά γεννήθηκε το 1974, μεγάλωσε στην Καλλιθέα και κατοικεί στο Κερατσίνι. Σπούδασε Ψυχολογία, στο Aegean College (BSc with First Class Honours, University of Wales) και Συμβουλευτική σωματικής προσέγγισης, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (Ε.Ι.Ν.Α, Κέντρο Βίλχελμ Ράιχ). Αυτή την περίοδο, εκπαιδεύεται στην προσέγγιση Solution-Focused Brief Therapy (Θεραπεία Επικεντρωμένη στην Λύση), στο Denver Center for Solution-Focused Brief Therapy (SFBT), του Κολοράντο.
Η Ελπίδα εργάζεται ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ιδιωτικά, στο γραφείο που διατηρεί στην Καλλιθέα. Τα τελευταία χρόνια, συνεργάζεται με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας «Συνήχηση» και το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών για Παιδιά και Εφήβους «Θεραπαίζοντας», παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Πραγματοποιεί ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις και διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια με ευρύτερο στόχο την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου και τη βελτίωση της ζωής και των σχέσεων του στην οικογένεια, την συντροφικότητα, την εργασία, τις φιλίες και την κοινωνία. Με σεβασμό στο αίτημα και τα όρια του κάθε ατόμου, μέσω συζήτησης και τεχνικών μη λεκτικής επικοινωνίας, σύμβουλος και συμβουλευόμενος/η συνεργάζονται με σκοπό την κατανόηση, ανακούφιση και εξάλειψη συμπτωμάτων, την αναγνώριση και κάλυψη αναγκών και επιθυμιών, την αναγνώριση και υγιή έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων, την χαλάρωση των εντάσεων, την υιοθέτηση λειτουργικών συμπεριφορών και την επίτευξη των στόχων που κάθε φορά θέτει το άτομο στον εαυτό του.
Στα πλαίσια αμειβόμενης ή εθελοντικής εργασίας και πρακτικής άσκησης, η Ελπίδα έχει απασχοληθεί σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής και νοητικής ενδυνάμωσης παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και ηλικιωμένων. Ενδεικτικά, έχει συνεργαστεί με το πρόγραμμα ΑΛΦΑ του ΚΕ.Θ.Ε.Α. σε Ψυχοεκπαιδευτικές Ομάδες Εφήβων με Γονείς Εξαρτημένους από το Αλκοόλ ή τα Τυχερά Παιχνίδια, με δημόσια σχολεία σε Βιωματικά Σεμινάρια Διαχείρισης Άγχους των Εξετάσεων, με το Ε.Ι.Ν.Α. σε Ομάδες Σωματικής & Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Προεφήβων και με Ομάδες Εγκύων, με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών στην Εβδομάδα Ενημέρωσης, Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης για τη νόσο Alzheimer και με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» στον συντονισμό ομαδικών και ατομικών συνεδριών Νοητικής και Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης των ενοίκων.
Η Ελπίδα πλαισιώνει την εργασία της με την απαραίτητη εποπτεία και εμπλουτίζει τις γνώσεις της διαρκώς με στοχευμένα σεμινάρια και ειδικεύσεις. Ενδεικτικά και ανά κατηγορία, έχει παρακολουθήσει τα ακόλουθα:
• Συναισθηματικές διαταραχές: Αγχώδεις Διαταραχές, Ψυχαναγκαστική-Καταναγκαστική Διαταραχή (Aegean College), Συναίσθημα, Σώμα Αυτορρύθμιση (Ε.Ι.Ν.Α.), Διαχείριση πένθους/απώλειας (Denver Center for SFBT).
• Οικογένεια και Ζευγάρια: Συμβουλευτική ζευγαριού και οικογένειας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ε.Κ.Π.Α), Διαχείριση χωρισμού - διαζυγίου γονέων (Ε.Κ.Π.Α), Ψυχοθεραπεία της Οικογένειας (Ε.Ι.Ν.Α.), Οδήγηση ομάδων εγκύων (Ε.Ι.Ν.Α.), Παιδικό ιχνογράφημα, Συμπεριφορά σε άτομα με άνοια (Κέντρο Ημέρας Πανόρμου).
• Επαγγελματικός προσανατολισμός: Συμβουλευτική σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού για ενήλικες και εφήβους (Ε.Κ.Π.Α), Ενίσχυση των γονέων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών τους (Ε.Κ.Π.Α), Επαγγελματικός Προσανατολισμός με την αξιοποίηση του τεστ «ΆΡΙΣΤΟΝ Candidates».
• Εξαρτήσεις και άλλα: Εισαγωγικό σεμινάριο για τις εξαρτήσεις (Ε.Ι.Ν.Α.), Ψυχολογία του κυβερνοχώρου: Εθισμός και bulling στο διαδίκτυο (Aegean College), Δουλεύοντας με άτομα που έρχονται υποχρεωτικά για θεραπεία (Denver Center for SFBT).
Ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Αναλαμβάνει εφήβους, ενήλικες, ζευγάρια.
Η Ευγενία Καρατζά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών. Έχει εκπαιδευτεί στην Συστημική – Υπαρξιακή προσέγγιση ψυχοθεραπείας στο ινστιτούτο Αντίστιξη. Έχει εργαστεί σε κέντρα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών και συμβουλευτικής ως ψυχολόγος και ως ειδική παιδαγωγός. Αυτή τη στιγμή διατηρεί γραφείο στην Λυκόβρυση όπου και αναλαμβάνει τη διάγνωση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών, την ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων, καθώς και ζευγαριών, τομείς πάνω στους οποίους έχει μεγάλη εμπειρία.
Χορηγεί τη σταθμισμένη κλίμακα αξιολόγησης της κλίμακας νοημοσύνης του Wechsler, WISC – V και τα σταθμισμένα εργαλεία από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Detroit Τεστ μαθησιακής επάρκειας DTLA - 3 και DTLA -4, Λ-α- Τ- Ω τεστ γλωσσικής επάρκειας Ι και ΙΙ και τα ψυχομετρικά εργαλεία Μαθηματικής Επάρκειας της Ουτρέχτης και της Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στις μαθησιακές δυσκολίες στο Κέντρο Ψυχολογικών Μελετών, της Δ. Μαυρομμάτη και της Ασ. Μαυροειδή.
Ψυχολόγος, ειδικευόμενος συστημικός ψυχοθεραπευτής. Αναλαμβάνει τη θεραπεία ενηλίκων.
Ο Μάνος Μανιαδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου με αριθμό 103353 από την Περιφέρεια Αττικής.
Είναι τελειόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ψυχοθεραπεία: Θεωρητικά πλαίσια, κλινικές εφαρμογές και συγκριτικές προσεγγίσεις” (MSc in Psychotherapy) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικευόμενος Συστημικός Ψυχοθεραπευτής στο Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας (Κε.Σ.Με.Θ.). Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (EICP) ενώ έχει παρακολουθήσει Ομάδες Μελέτης Ψυχανάλυσης στο “ΕΠΕΚΕΙΝΑ - Ψυχαναλυτική Πράξη”.
Στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης εργάστηκε ως Ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Βρίσκεται σε μακρόχρονη ατομική ψυχοθεραπεία και συστηματική επαγγελματική εποπτεία.
Ερευνητικά έχει συμμετάσχει σε αναδρομικές μελέτες ασθενών με ψυχικές διαταραχές στα πλαίσια σωματικών χρονίων νόσων, ενώ έχει παρακολουθήσει και παρακολουθεί συνέδρια και σεμινάρια που άπτονται ψυχολογικού και ψυχοθεραπευτικού ενδιαφέροντος.
Εργάζεται στο Κέντρο ως θεραπευτής ενηλίκων.
Ψυχολόγος, συστημική θεραπεύτρια. Αναλαμβάνει παιδιά και εφήβους.
Η Νόρα Μαντίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου “Διασυνδετικής Ψυχιατρικής: Απαρτιωμένη φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας”, από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ειδικεύεται στην Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και Θεραπεία Ομάδων έπειτα από συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα. Συμμετέχει σε εβδομαδιαία ψυχοθεραπεία και σε κλινική εποπτεία.
Έχει εργαστεί στο πλαίσιο της παιδικής προστασίας στο Χαμόγελο του Παιδιού όπου συμμετείχε στη ανάπτυξη θεραπευτικού πλάνου για ομάδα παιδιών με σκοπό την ολοκληρωμένη πλαισίωση των καθημερινών αναγκών τους, στην εκπαίδευση σχετικά με την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και στη διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν στη σφαίρα της καθημερινότητας.
Επιπρόσθετα, έχει παράσχει ιδιωτική παράλληλη στήριξη σε παιδιά διαγνωσμένα με αυτισμό και ΔΕΠΥ, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συμβουλευτική γονέων.
Στα πλαίσια εθελοντισμού, έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) “Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη” με σκοπό την αυτοβοήθεια, δικτύωση και θεραπευτική υποστήριξη στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε αστικές και νησιώτικες περιοχές, ενώ έχει εμπλακεί και με το Κέντρο Ημέρας “Franco Basaglia” και την κοινωνική λέσχη της ΕΠΑΨΥ, με τη δημιουργία ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων και την οργάνωση δράσεων ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα, τη λήψη ιστορικού των ατόμων που απευθύνονταν στο κέντρο και τη χορήγηση αυτοσυμπληρούμενων κλιμάκων και εργαλείων.
Κατά την πρακτική της άσκηση έχει απασχοληθεί στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” ως ψυχολόγος.
Όσον αφορά στην έρευνα, έχει υπάρξει μέλος ερευνητικής ομάδας με συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα “Μελέτη των ακούσιων νοσηλειών στην Ελλάδα (Μ.Α.Ν.Ε.)” σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αττικόν”, και με συμμετοχή στο πρόγραμμα “Μελέτη των ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα (Μ.Α.Ν.Α.)” σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Ψ.Ν.Α. “Δαφνί”.
Σήμερα, συνεργάζεται με Κέντρα Ειδικών Θεραπειών και Κέντρα Ψυχοθεραπείας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ενώ διατηρεί και ιδιωτικό γραφείο. Παράλληλα συνεχίζει την εκπαίδευσή της στη χορήγηση προβολικών εργαλείων T.A.T. , C.A.T. και S.A.T. και στο παιδικό ιχνογράφημα.
Ψυχολόγος, ειδικευόμενη οικογενειακή-συστημική θεραπεύτρια. Αναλαμβάνει τη θεραπεία ενηλίκων.
Η Παπαδάκη Ιωάννα είναι Ψυχολόγος – Ειδικευόμενη Οικογενειακή-Συστημική Θεραπεύτρια απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο του Kent (MSc in Forensic Psychology) και έχει εκπαιδευτεί στις Αγχώδεις Διαταραχές και τη Κατάθλιψη στο Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο ( Postgraduate Certificate in Low Intensity CBT Therapy). Από το 2017 εκπαιδεύεται στην Οικογενειακή- Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Ψυχοθεραπευτικό Ινστιτούτο Αντίστιξη.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στις'' Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές ' στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας (ΕΠΙΨΥ) σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο ενώ από το 2022 εκπαιδεύεται στη Συμβουλευτική Γονέων από την Attachment Parenting Hellas.
Ιδιωτεύει από το 2019, αναλαμβάνοντας τη θεραπεία ενηλίκων (ατόμου,ζεύγους, οικογένειας), δίνοντας έμφαση στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης καθώς και στην ενίσχυση της ανάπτυξης δημιουργικών σχέσεων και της βαθύτερης υπαρξιακής επιθυμίας του ατόμου.
Σημαντικό μέρος της δουλειάς της έχει αφιερώσει στη συνεργασία με συμβουλευτικά κέντρα (Surrey & Borders NHS Trust) και σωφρονιστικά ιδρύματα (Bracton Centre-Medium Secure Unit) στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στην Ελλάδα έχει τελέσει χρέη παροχής ψυχοκοινωνική υποστήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα πλαίσια συνεργασίας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς.
Ψυχολόγος, συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Αναλαμβάνει παιδιά, εφήβους, ενήλικες.
Η Ρένα Παπαηλία είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύεται ως Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής – Υπαρξιακής προσέγγισης στο Ινστιτούτο “Αντίστιξη”, όπου και συμμετέχει σε εβδομαδιαία ψυχοθεραπεία ομάδας και σε εποπτεία. Έχει μετεκπαιδευτεί στο ετήσιο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή με τίτλο “Ειδική Αγωγή – Μαθησιακές Δυσκολίες / Δυσλεξία” στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ επί του παρόντος ειδικεύεται στο μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα “Θεραπεία Ζεύγους” στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας “Λόγω Ψυχής”.
Έχει διατελέσει ως ψυχολόγος στα πλαίσια του εθελοντικού προγράμματος “Live Without Bullying” του ΚΜΟΠ - Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας από το 2015 έως το 2017 με στόχο την πρόληψη και διαχείριση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού παρέχοντας υποστήριξη σε παιδιά/εφήβους και συμβουλευτική γονέων. Έχει παράσχει ιδιωτική παράλληλη στήριξη σε παιδί στο φάσμα του αυτισμού από το 2017 έως το 2021.
Σήμερα εργάζεται ως ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια σε Κέντρο Ειδικών Θεραπειών, ενώ διατηρεί ιδιωτικό γραφείο όπου και αναλαμβάνει σε ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο οικογένειες, ζευγάρια, παιδιά/εφήβους και μεμονωμένα άτομα.
Το θεραπευτικό της βλέμμα αναζητά τη δυσκολία στις σχέσεις και όχι το πρόβλημα στον άνθρωπο, με ανάδειξη της θέλησής του να υπερβεί τους δοσμένους ρόλους και τις παρελθοντικές εμπειρίες που ζορίζουν στο εδώ και τώρα. Η φροντίδα εστιάζεται στο να δοθεί νόημα στο σύμπτωμα κάθε ανθρώπου με εμπιστοσύνη, κατανόηση, σεβασμό και δέος στη δυσκολία του, συμπορευόμενοι μαζί με τον ίδιο στο να ορίζει και να γίνει η αλλαγή που επιθυμεί για ένα καλό σχετίζεσθαι με τον εαυτό και τους σημαντικούς άλλους στη ζωή του. Άλλωστε στην αγάπη δεν υπάρχουν έτοιμοι δρόμοι, τους φτιάχνουμε εμείς!
Ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στη γνωσιακή προσέγγιση. Αναλαμβάνει εφήβους κι ενήλικες.
Η Μαρία Σκορδιαλού γεννήθηκε στη Νάξο και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδεύσεων ,σεμιναρίων και συνεδριών και έχει εργαστεί τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους φορείς.
Επί σειρά ετών εργάστηκε στην υπηρεσία Πρόνοιας του δήμου Κερατσινίου, όπου εκτός από τη συμβουλευτική και θεραπεία ενηλίκων οργάνωνε και πραγματοποιούσε ομάδες γονέων σε σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου. Επίσης, ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας της «Λέσχης Φιλίας», η οποία είχε ως στόχο τη στήριξη ατόμων που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες και των οικογενειών τους στα πλαίσια της αποασυλοποίησης και της ομαλής ένταξης τους στην κοινότητα.
Συνεργάστηκε με ιδιωτικά κέντρα παρέχοντας υπηρεσίες αξιολόγησης, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε παιδιά , εφήβους και ενήλικες.
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής.
Τέλος, είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων και έχει εργαστεί σε δομές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκοντας Γενική και Εξελικτική Ψυχολογία.
Κύριο μέλημα της είναι η διαρκής εξέλιξη και ενημέρωση της ως ψυχολόγος και θεραπεύτρια , η οποία ξεκινάει από την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την επιστήμη της ψυχολογίας.
Ψυχολόγος και η ειδίκευση της ως ψυχοθεραπεύτρια αφορά στη Ψυχοδυναμική - Ψυχαναλυτική προσέγγιση. Αναλαμβάνει παιδιά, εφήβους, ενήλικες.
H Αυγερινή Τζαννετάκου είναι αριστούχος απόφοιτος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ουαλίας (University of Wales, Bachelor of Science Hons in Psychology, BSc).
Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο στην Κλινική Ψυχολογία με «Άριστα» από το ίδιο Πανεπιστήμιο (University of Wales, Master of Science in Clinical Psychology, MSc).
Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Βιωματικές Τεχνικές Συμβουλευτικής και στις Τεχνικές Προσωπικής Ανάπτυξης (Experiential Counselling Techniques and Techniques of Personal Development) από το Scottish Qualification Authority (SQA).
Έχει διακριθεί με «Αριστείο» για τον σπουδαστή με την καλύτερη επίδοση του Aegean College.
Είναι κάτοχος Ευρωπαϊκού διπλώματος Τραυματοθεραπείας με τη μέθοδο EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) από το Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών.
Έχει ειδικευτεί στην Ψυχοδυναμική-Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Psychodynamic-Psychoanalytic approach) Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων στο κέντρο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. (Διεπιστημονική & Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων), με πιστοποίηση από τη Βρετανική Ένωση Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (British Association for Counselling and Psychotherapy – BACP) και της Eυρωπαικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας (European Association of Psychotherapy - EAP).
Συνεχίζει την επαγγελματική της εξέλιξη στη Ψυχαναλυτική σκέψη και στα σύγχρονα θέματα Βρεφικής ανάπτυξης μέσω σεμιναρίων παρατήρησης βρέφους.
Έχει εκπαιδευτεί σε ένα εύρος διαγνωστικών Ψυχομετρικών και Προβολικών δοκιμασιών όπως επί παραδείγματι, το Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μιννεσότα MMPI®-2, το Τεστ Θεματικής Αντίληψης (Thematic Apperception Test-T.A.T), το Τεστ Θεματικής Αντίληψης για παιδιά (Children’s Apperception Test-C.A.T), το Τεστ κηλίδων μελάνης Rorschach.
Στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης και της εθελοντικής της εργασίας έχει απασχοληθεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και αποκατάστασης όπως: το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο» σε Τμήματα οξέων περιστατικών, τη Νευροψυχιατρική Κλινική «Γαλήνειον Μέλαθρον», τη Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης Ηλικιωμένων με Alzheimer και συναφείς άνοιες-ΆΚΤΙΟΣ, την «Κιβωτό του Κόσμου».
Κατέχει Τιμητική βράβευση για την εθελοντική της εργασία στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερησίας Φροντίδας Ατόμων με αναπηρίες του φορέα Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α «Ορίζοντες».
Ερευνητικά έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα του Γονεϊκού και του Ενήλικου Συναισθηματικού Δεσμού (Αttachment Τheory) σε διάφορες Ψυχιατρικές οντότητες.
Συνεργάζεται με την ομάδα IASIS στην συγγραφή και μελέτη θεμάτων κακοποίησης, με το Ερευνητικό Κέντρο Aegean Research Centre (ARC) σε πειράματα που αφορούν ψυχοκοινωνικά θέματα και έχει συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια.
Ακαδημαϊκά, έχει διδάξει ως λέκτορας μαθήματα ψυχολογίας και ψυχοθεραπευτικής βιωματικής εκπαίδευσης σε Ιδιωτικό Φορέα Εκπαίδευσης στην Αθήνα και στον Πειραιά. Έχει εποπτεύσει, επίσης, διπλωματικές εργασίες σε προγράμματα σπουδών Ψυχολογίας.
Κλινικά, εργάζεται ιδιωτικά και σε Κέντρο Ειδικών Θεραπειών και Ψυχοθεραπείας όπου παρέχει ατομική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική σε Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες. Συντονίζει επίσης Ομάδες Παιδιών ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και παρέχει Συμβουλευτική Γονέων.